Néhány napja nyílt Atommal közös, Misztikus Izland című kiállításunk Szombathelyen, a könyvtárban. A skandináv krimi délután apropóján kaptuk a felkérést. Én alapvetően elég nagy krimi fan vagyok, könyvek és sorozatok terén is. Őszintén szólva inkább a klasszikus krimik és krimiírók kötnek le, (pl.: P.D. James, Agatha Christie, Robin Cook) de már ízlelgetem a skandináv krimit is. 🙂 Sorozatokba inkább ne is menjünk bele, a végtelenségig tudnám sorolni, hogy miket szeretek. Jelenleg a Fargot nézem, az is elég rideg.

Bár Izlandról nagyon sokaknak vibráló zöld mezők, csillogó vízesések, kitörő gejzírek jutnak eszébe, leggyakrabban ilyen fotókkal találkozunk, ha ebben a témában böngészünk. Nekünk is vannak szép, színes, kellemes anyagaink Izlandról, példáil ITT, de ezen a kiállításon mást szerettünk volna mutatni. Igyekeztünk kicsit szürreálisabb, misztikusabb oldaláról elétek tárni ennek a fantasztikus szigetnek a tájait, részleteit.

Ezek a fotók akár egy skandináv krimi történetének relytéjes képkockái is lehetnének. Vészjósló csend, hideg, ködbe burkolózott hegyek, fekete kövek, egy sirály teteme, titokzatos, semmi közepén álló házak, elhagyott roncsok, sivár messzeség. Akármelyiktől rámtörne a borzongás, ha egy krimit olvasva becsuknám a szemem, és hirtelen valamelyik lejjebb lévő, színtelen képkockába zuhannék.

A képek mindegyike második izlandi utazásunk során készült, a teljes szigeten körbementünk lakóautóval. Mindkettőnknek leginkább a sziget kihaltabb, nyugati és északi részei tetszettek, fotóink többségét is ezekről a helyekről válogattuk. Március 12-ig még megnézhetitek a kiállítást a szombathelyi Berzseni Dániel könyvtárban, a meghívót a bejegyzés aljában megtaláljátok. Bár, a megnyitón nem hangzott el, de a kiállított képek megvásárolhatóak. 50×50 és 50×70-es méretűek, poszter papíron vannak, és keret nélkül tudjuk odaadni nektek. Ha érdekel titeket valamelyik fotónk, a [email protected] email címen érdekődhettek.

Szeretnék megosztani veletek néhány írást, ami a kiállításunkkal kapcsolatos. Az egyiket Töti, Atom volt főnöke írta, IDE kattintva tudjátok elolvasni. Aztán itt egy szuper cikk az eseményről, amit Vincze Bence írt az f21 oldalra, és egy másik írás, amit a nyugat.hu-n olvashattok rólunk és a kiállításról. Idő közben még a Skandináv ház is megosztotta, ami nagy megtiszteltetés, imádjuk az oldalt! 🙂  Köszönjük szépen mindenkinek, aki eljött, vagy el fog menni megnézni a kiállításunkat. Most pedig a képeké a főszerep! Az elején az én fotóim lesznek, és lejjebb jeleztem, hogy honnan jönnek Atom képei. 🙂

ATOM KÉPEI: