Sziasztok kedves Olvasók! Lassan már hagyománnyá válik, hogy fél évente jelentkezem, pedig ennél sokkal gyakrabban szeretnék írni és fotókat mutatni nektek. Lassan elmúlik a tél, úgyhogy amolyan tél búcsúztató, ház bemutatós, vidéki élet hangulatú, macskás bejegyzést hoztam nektek!

Még tavaly kerestek meg minket a Nők Lapja Enteriőrtől, hogy lenne e kedvünk megmutatni kissomlyói házunkat a magazinban.

Mivel rendszeresen lapozok lakberendezési magazinokat, hihetetlenül örültem, hogy pont egy olyan laptól kerestek meg minket, aminek lelkes olvasója vagyok! Gondolkodás nélkül igent mondtunk Antival, sőt, a fotókat is mi készíthettük el, ami szintén egy hatalmas öröm volt számunkra. A cikk az októberi lapszámban jelent meg, ezért elég télies hangulatúak a fotók.

Akkor többen is jeleztétek, hogy sajnos nem tudtátok beszerezni a magazint, ezért is gondoltam, hogy legyen belőle egy blogbejegyzés is!

Mivel a macskák is a házunk szerves részei, a legtöbb fotóról ők sem hiányozhattak. Frigyes, a legújabb cicánk akkor még elég pici volt, azóta viszont átesett egy ivartalanításon, meg némi személyiség fejlődésen, mondhatni lassan felnőtt cicává érik. A többi gyermek (Samuka és Luluka) továbbra is változatlanok, boldogan élik a benti cicák kényelmes, luxus életét. Van egy kinti cicánk is, Süti, róla aznap nem tudtunk fotókat készíteni, de az instámon néha találkozhattok vele.

Tehát, összesen négy cicánk van, illetve 1-2 kóbor macska, aki néha megvetően benéz az ablakunkon, és kaját kunyerálnak.

De most inkább mesélek a házunkról! Kicsit több, mint két éve élünk itt Kissomlyón, és a házunkat családon belül vásároltuk meg, Anti nagymamájáé volt. Egy elég klasszikus vidéki ház volt, eleinte nagyon sötétnek ítéltem, de a felújítás során sok olyan változtatást csináltunk, amitől világosabbak lettek a helyiségek. Fontos szempont volt, hogy a felújítás költséghatékony legyen, és amit lehetett, újra is hasznosítottunk.

Több régi bútort is megtartottunk, amit felújítottunk, és a házhoz passzoló színekkel lefestettünk.

A ház régi ajtóit is felújítottuk, lefestettük, új kilincseket szereltünk rájuk. A nappaliban egy csodás fa padló volt, egyedül annyi volt vele a bökkenő, hogy sötétbarnára volt festve. Ezt Anti napokig csiszolta, aztán kijavította a hibákat, aztán lelakkoztuk. Most nagyjából olyan árnyalata van, mint a vörös macskáinknak… 🙂

A ház eredeti mennyezete fából van, viszont ez nagyon sötétre volt festve, és borzasztó költségekkel járt volna a felújítása és lefestése, ezért az álmennyezet mellett döntöttünk. Szerencsére így is elég nagy a belmagasság, ami mindkettőnknek fontos szempont volt.Egyelőre külön dolgozószobánk még nincsen, ezért a nappaliban alakítottunk ki egy közös sarkot munka céljára. Mindketten elég sokat dolgozunk itthonról, de azt hiszem ezt nem kell magyaráznom azoknak, akik fotózással vagy videózással foglalkoznak.

Bár, elég sokat vagyunk “terepen”, a munka legnagyobb része azzal telik, hogy ülünk a gép előtt, és feldolgozzuk az anyagot.

Emiatt is volt nagyon fontos, hogy a dolgozósarkunk egy letisztult, átlátható és nem utolsó sorban praktikus hely legyen. Anti szerencsére profi az ilyen dolgok kitalálásában (is), és egy nagyon szuper kis dolgozót tervezett meg, és a kivitelezés is teljesen a saját keze munkája. Én leginkább a designért felelek, tehát a képek kiválogatása, bekeretezése, és az apró kiegészítők kiválasztása volt “csak” a feladatom.

A fotók izlandi útjaink során készültek, nagyon jól illeszkednek a fekete-fehér sarokba.

A ház egyik legizgalmasabb pontja a nagy ablak. Mindketten álmodoztunk egy hatalmas, beülős ablakról, és végül sikerült is összehozni a nappaliban. Nem volt egyszerű menet, mivel csak a tűzfalon volt akkora felület, ahol kivágható volt az ablak, sőt, egy kicsit engednünk is kellett a méretéből, hogy biztonságosan elkészülhessen. Ne féljetek, ezt szakemberre bíztuk!

A képen épp becsukott állapotban van az ablak, mivel napközben szinte folyamatosan besüt a nap. Ennek mi persze nagyon örülünk, de munka közben kicsit zavaró tud lenni.

A fehér spalettát Anti készítette, imádjuk, mert nagyon hangulatos az ablak csukott állapotban is. A belső részét pedig Anti belambériázta, ettől is nagyon barátságos, otthonos, meleg hangulata van az egész kis zugnak!

A téli időszakban égősorral, párnákkal, takaróval szoktam feldobni ezt a sarkot. A tervünk az volt, hogy itt fogunk majd olvasgatni, relaxálni, miközben nézzük, ahogy esik az eső, vagy havazik. Viszont általában a macskák egész napra elfoglalják, így nekünk marad a kanapé… 😀

A legkomolyabb munka talán a konyhánk kialakítása volt, hiszen majdnem az egész helyiséget lelambériáztuk. Tudni kell, hogy a felújítás előtt Hollandiában nyaraltunk, ahol nagyon sok olyan helyiséget láttunk, ami lambériával van borítva, így teljesen bezsongtunk, hogy mi is ilyet szeretnénk! 🙂

Ahogy szinte mindent, ezt is saját kezűleg csináltuk meg. Illetve, inkább Anti és Apukám lambériázott, én pedig festettem. 

Mivel ez egy régi ház, nem sok egyenes falfelületet találni benne… Emiatt borzasztóan időigényes, trükközős, számolgatós volt a lambériázás folyamata, de imádjuk a végeredményt! Többféle felület is találkozik a konyhánkban, az egyik falon például vörös dísztégla volt, ezt lefestettem fehérre. A munkalapunk mögötti részen pedig metro csempét tettünk fel, ami nagyon illik az összképbe.


A konyhában is sok olyan használati tárgy van, ami Anti nagymamájáé volt. Az étkező asztal és a székek is itt voltak korábban, illetve egy csúcskirály teatűzhely is, amitől semmiképpen nem szerettünk volna megválni!

A kis salgó leginkább design elemként funkcionál, de néha a hangulat kedvéért be is szoktunk gyújtani vele!

A mellette lévő fém tárolót egy lomtalanításon találtam, szerintem nagyon jól mutat ebben a közegben. Szeretek mindenféle érdekes tárgyat behozni a házba, leginkább a természetből. Sok helyen vannak faágak, kisebb és nagyobb kövek, száraz növények, amiket az asztalon, a földön, vagy bárhol elhelyezhetek, és szinte semmibe sem kerülnek.A konyhabútorunk felső része nyitott, ezt leginkább skandináv lakberendezési oldalakról lestük el. Természetesen mindenki le akart minket beszélni arról, hogy nyitott legyen, de mindkettőnknek annyira tetszett, hogy nem engedtünk a nyomásnak. Tény, hogy kicsit gyakrabban kell portalanítani, mint egy zárt konyhabútort, de ez kit érdekel, ha nekünk így jobban tetszik? 🙂

A nyitott polcot szintén Anti készítette, és mindig az aktuális kedvenc konyhában használt tárgyainkat tartjuk rajta!

Évszakonként változik, hogy miket használunk. A téli időszakban jobban szeretem a kevésbé feltűnő színű tárgyakat, nyáron pedig jöhetnek a színesebb, harsányabb bögrék, poharak, tányérok. Ha épp olyanom van, akkor random odateszek egy lámpát, egy csokor virágot, vagy egy régi mérleget!

Nem kell mindig a megszokott dolgokhoz ragaszkodni, merjük úgy csinálni, ahogy nekünk tetszik!

Ha egy faágat akarok a konyhaasztal közepén tartani, vagy egy követ szeretnék a nyitott konyhapolcra rakni, akkor azt fogom tenni!Sokan arra törekednek, hogy a konyhában minden rejtve legyen, de ha a gyakran használt olajakat, fűszereket áttöltjük egy szép kis üvegbe, az máris mutatós lesz, és nem kell folyton elővenni, amikor használni szeretnénk. A fűszereimet sem szerettem volna rejtegetni, nagyon tetszik, hogy a konyhám szerves részei. Egyforma üvegekben, kis polcokon, feliratozva ráadásul sokkal átláthatóbb, mintha mindig keresgélnem kéne a fűszeres zacsik között.

Nagyon szeretek címkézni, és ezt a hajlamomat a konyhában sikerült kiélnem! A fűszereket és az olajakat régi, retró címkézővel feliratoztam.

Nagyon szeretem az egyedi, designer dolgokat, de nagy becsben tartom a nagymamámtól kapott régi olajas köcsögöket, vázákat is. Sőt, akár egy barna sörösüveg is jól mutathat az asztalon vázaként.Az egyik kedvenc részem a házban a hálószobánk. Azt hiszem leginkább ez az egyszerű, de elég különleges ágy, és a falon lévő pöttyök tették teljessé. Az egész elég kicsi rész a házban, ugyanis ennek a helyiségnek a felét leválasztottuk, és gardróbot csináltunk belőle.

Így az ágyunk egy kis zugban van, olyan, mint egy bunker. Az első napsugarak ide sütnek be, nagyon hangulatosak a reggelek!

Itt is álmennyezet van, és a régi ablakok szintén ki lettek cserélve modernebbre, ami kicsit nagyobb is, mint a régiek. Ezáltal több fény jön be, és jobb a hő, illetve a zajszigetelés. Bár, ez egy elég hideg szoba, mivel a hátsó fal nincs szigetelve. A ház külső részein még csak most fogunk munkálkodni, a szigetelés után biztosan melegebb lesz az említett fal.A téli időszakban nagyon szeretek gyertyákat gyújtani, szerintem ettől sokkal meghittebb lesz a hangulat, és segít egy kis melegséget, fényt hozni a sötét és sokszor szürke hétköznapokba.

A házunk vagy lakásunk sokkal otthonosabb lesz, ha itt ott elhelyezünk benne személyes, számunkra kedves tárgyakat.

Nekünk például itt vannak a már említett követ és ágak. De sok képet, vagy az éppen kedvenc, vagy aktuálisan olvasott könyveket is használhatjuk design elemnek. Az egyszerű, fém éjjeliszekrényeket és a polcokat Atom választotta, az én feladatom a kiegészítők megtalálása volt. Igaz, ezek is folyamatosan változnak, most a téli verziót láthatjátok. A száraz növények, kövek, egyedi kiegészítők persze innen sem hiányoznak!

Mindenki kedvence a Védőfelszerelés használata kötelező tábla, amit még tavaly vettem a Liliomkert piacon!Az instagram oldalamon gyakran kérdezitek, hogy melyik design tárgyat hol szereztem be, ezért összeállítottam egy kis listát azokról a márkákról, oldalakról, akiktől és ahonnan szívesen vásárolok:

Grafikák, fali képek, füzetek: malinovka , IKEA, saját fotók
Falmatrica (ágy feletti pöttyök): JUSTa
Száraz növények (ha nincs lehetőségetek a mezőről szedni): KippKoppDesign, Liliomkert piac
Díszpárnák, párnahuzatok: Evuska home, IKEA, Jysk, H&M Home
Ágy, dohányzóasztal, fali polcok, képkeretek: IKEA
Lámpák: Bonami, CottonBallLights, IKEA, Mömax
Egyedi kerámiák: Kontor Enikő (Pauza boltban, vagy webshopon elérhető), SUSU keramika
Hímzés keretben: EVUS
Függönyök: H&M Home, IKEA
Kedvenc designer tárgy lelőhelyeim: STILSHOP, CikkCakk Studio, PAUZA


A ház lényegi felújítása összességében 3 hónapba telt, ezalatt Anti folyamatosan dolgozott rajta. A helyiségekben lévő új padló lerakásától, festéstől az áramozáson át, a csempézésig minden Anti csinált, és sokmindenben segítettek családtagjaink és barátaink is. Amiben tudtam, én is részt vettem a munka mellett, elsősorban a bútorok festése, a lakberendezési tárgyak kitalálása, falfestés, csiszolás, és apróbb dolgok voltak a feladataim.

A városból való elköltözés életünk egyik legjobb döntése volt, mindketten nagyon szeretünk itt élni, és szabadúszóként sokat élvezhetjük az otthonunk nyújtotta nyugalmat!

Az instagram oldalamon rendszeresen találkozhattok lakberendezéssel kapcsolatos posztokkal is, úgyhogy ha ez érdekel titeket, kövessetek ott is. Köszönöm szépen a figyelmeteket, remélem, hogy inspirálónak találtátok ezt a bejegyzést! 🙂